img img

O nas

PRODUKCJA NA NATURALNYCH ZAKWASACH

Dobry zakwas chlebowy to zróżnicowany układ mikroorganizmów powodujących ukwaszenie mąki, nadający charakterystyczny i niepowtarzalny smak oraz zapach chleba. W naszej piekarni wszystkie chleby produkujemy tylko przy użyciu naturalnych zakwasów chlebowych, które wytwarza się metodą wielofazowej fermentacji mąki żytniej. Proces ten jest bardzo trudny technologicznie oraz pracochłonny, trwa nawet do 48 godzin. Używanie naturalnych zakwasów piekarskich powoduje, iż do chleba nie dodaje się żadnych polepszaczy i konserwantów.

Właściciele piekarni dokładają wszelkich starań, aby zastosowane w procesie produkcyjnym surowce były jak najwyższej jakości, gdyć mają one wpływ na jakość wyrobu finalnego. 

 

PRODUKCJA NA NATURALNYCH PODMŁODACH

W naszej piekarni pieczywo pszenne (bułki, bagietki, paluchy itp.), półcukiernicze (drożdżówki, pączki, chałki itp.) jak i chleby pszenno- żytnie produkuje się z bioaktywną podmłodą pszenną. Podmłoda jest wytwarzana w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, w procesie naturalnej fermentacji mąki pszennej i wody, zapoczątkowanej przez szczepy bakterii wyselekcjonowane z naturalnych zakwasów. Pieczywo wzbogacone w podmłodę pszenną posiada lepszy smak i aromat.